Z 100% rostlinný recept

Špenátový quiche

Hlavní suroviny: Pórek | Špenát
U nás doma ho milují 3 ze 4 strávníků.
Příprava 30 min
Vaření 1 h
Chod Hlavní chod, Svačina
Porce 4

Vybavení

  • Fazole na pečení
  • Fólie na zabalení těta
  • Forma na koláč kulatá nebo hranatá
  • Hrnec se silným dnem na vaření omáčky (můžete nahradit hrnci na vaření ve vodní lázni)
  • Lis na česnek lze nahradit jemným struhadlem
  • Mlýnek na obilí není nutný, pokud použijete hrašku nebo kupovanou hrachovou mouku
  • pánev
  • Papír na pečení
  • Tyčový mixér
  • Vysoká mixovací nádoba

Suroviny

  • 435 ml vody na omáčku
  • 400 g špenátu mraženého
  • 125 g pórku střední část
  • 110 g oleje olivový ( na těsto)
  • 80 g mouky špaldové hladká
  • 80 g celozrnné mouky špaldové jemná
  • 50 g žlutého hrachu nebo hrašky
  • 30 g oleje olivový (na náplň)
  • 22 ml ledové vody z lednice (2 PL) na těsto
  • 15 g česneku
  • 15 g oleje na omáčku
  • 10 g chia semínek (1 PL); pomleté
  • 5 g soli na náplň
  • 4 g soli na těsto
  • 0,5 ČL kurkumy

Příprava
 

  • Smíchejte v míse obě mouky, přidejte olej, vodu a sůl a vypracujte kompaktní těsto, které zabalte do igelitové fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň 30 minut.
  • Nyní si připravte hrachovou omáčku: Hrách pomelte na mlýnku na obilí na jemno nebo použijte hrašku. Dejte do hrnce se silným dnem, přilijte 435 ml vody a metličkou důkladně rozmíchejte. Přilijte 15 g oleje a přiveďte k varu. Pokud máte dobrý hrnec, stačí občas míchat. Pokud ne, musíte míchat pořád nebo dejte hrnec do vodní lázně a míchejte občas. Vařte minimálně 20 minut. Čím déle, tím lépe.
  • Nakonec přidejte do omáčky kurkumu a tyčovým mixérem rozmixujte nebo vyšlehejte. Přendejte ze sporáku na prkénko.
  • Nechte si vyhřát troubu na 170 stupňů.
  • Mezitím si připravte náplň. Na oleji orestujte na kolečka nakrájený pórek, přidejte špenát, sůl, prolisovaný česnek a vařte tak dlouho, dokud špenát nepovolí a vznikne vám kaše/protlak. Nepřilévejte vodu.
  • Jakmile je trouba vyhřátá, vyndejte z lednice těsto, vyválejte ho na válu (pracujte rychle, neboť se zahřívá a následně trhá) rovnou na pečícím papíru a i s pečícím papírem ho přesuňte do formy. Začistěte okraje, zatižte těsto fazolemi a předpečte ho cca 20 minut.
  • Když se těsto předpéká, vmíchejte hrachovou omáčku do špenátu na pánev a pořádně promíchejte.
  • Jakmile je těsto předpečené, vyndejte ho z trouby, fazole dejte pryč a na těsto rovnoměrně rozprostřete špenátovou náplň. Můžete uhladit stěrkou, kartičkou nebo vařečkou.
  • Pečte na 170 stupňů 40 minut.
  • Podávejte teplé nebo studené.
Vytisknout

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření