Špenátový quiche
U nás doma ho milují 3 ze 4 strávníků.
Vybavení
- Fazole na pečení
- Fólie na zabalení těta
- Forma na koláč kulatá nebo hranatá
- Hrnec se silným dnem na vaření omáčky (můžete nahradit hrnci na vaření ve vodní lázni)
- Lis na česnek lze nahradit jemným struhadlem
- Mlýnek na obilí není nutný, pokud použijete hrašku nebo kupovanou hrachovou mouku
- pánev
- Papír na pečení
- Tyčový mixér
- Vysoká mixovací nádoba
Suroviny
- 435 ml vody na omáčku
- 400 g špenátu mraženého
- 125 g pórku střední část
- 110 g oleje olivový ( na těsto)
- 80 g mouky špaldové hladká
- 80 g celozrnné mouky špaldové jemná
- 50 g žlutého hrachu nebo hrašky
- 30 g oleje olivový (na náplň)
- 22 ml ledové vody z lednice (2 PL) na těsto
- 15 g česneku
- 15 g oleje na omáčku
- 10 g chia semínek (1 PL); pomleté
- 5 g soli na náplň
- 4 g soli na těsto
- 0,5 ČL kurkumy
Příprava
- Smíchejte v míse obě mouky, přidejte olej, vodu a sůl a vypracujte kompaktní těsto, které zabalte do igelitové fólie a nechte v lednici odpočinout alespoň 30 minut.
- Nyní si připravte hrachovou omáčku: Hrách pomelte na mlýnku na obilí na jemno nebo použijte hrašku. Dejte do hrnce se silným dnem, přilijte 435 ml vody a metličkou důkladně rozmíchejte. Přilijte 15 g oleje a přiveďte k varu. Pokud máte dobrý hrnec, stačí občas míchat. Pokud ne, musíte míchat pořád nebo dejte hrnec do vodní lázně a míchejte občas. Vařte minimálně 20 minut. Čím déle, tím lépe.
- Nakonec přidejte do omáčky kurkumu a tyčovým mixérem rozmixujte nebo vyšlehejte. Přendejte ze sporáku na prkénko.
- Nechte si vyhřát troubu na 170 stupňů.
- Mezitím si připravte náplň. Na oleji orestujte na kolečka nakrájený pórek, přidejte špenát, sůl, prolisovaný česnek a vařte tak dlouho, dokud špenát nepovolí a vznikne vám kaše/protlak. Nepřilévejte vodu.
- Jakmile je trouba vyhřátá, vyndejte z lednice těsto, vyválejte ho na válu (pracujte rychle, neboť se zahřívá a následně trhá) rovnou na pečícím papíru a i s pečícím papírem ho přesuňte do formy. Začistěte okraje, zatižte těsto fazolemi a předpečte ho cca 20 minut.
- Když se těsto předpéká, vmíchejte hrachovou omáčku do špenátu na pánev a pořádně promíchejte.
- Jakmile je těsto předpečené, vyndejte ho z trouby, fazole dejte pryč a na těsto rovnoměrně rozprostřete špenátovou náplň. Můžete uhladit stěrkou, kartičkou nebo vařečkou.
- Pečte na 170 stupňů 40 minut.
- Podávejte teplé nebo studené.