Z 100% rostlinný recept

Polévka z hlívy ústřičné

Hlavní suroviny: Hlíva ústřičná
Rychlá polévka z hlívy ve vaničce
Příprava 5 min
Vaření 20 min
Chod Polévka
Porce 4

Vybavení

  • Hrnec
  • Tyčový mixér

Suroviny

  • 350 g hlívy ústřičné 1 vanička
  • 100 g cibule 1 větší
  • 50 g řepkového oleje
  • 15 g celozrnných ovesných vloček pro bezlepkovou dietu použijte bezlepkové vločky; 15 g = cca 3 PL
  • 5 g kmínu 1 ČL
  • 5 g soli 1 ČL
  • 1 g kurkumy špetka
  • 1,25 l vody
  • zelené natě na ozdobu

Příprava
 

  • Na oleji orestujte na kostičky nakrájenou cibuli, za chvíli přidejte kmín a cca 10 sekund restujte spolu.
  • Přidejte propláchnutou a na kousky nakrájenou hlívu, důkladně promíchejte.
  • Zalijte vodou, osolte a přisypte kurkumu.
  • Přidejte ovesné vločky.
  • Přiveďte k varu a vařte cca 15 minut. Hlíva bude měkká, ale nikoliv zcela rozvařená.
  • Po uvaření rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
  • Na talíři ozdobte zelenými natěmi, cibulkou.

Může se hodit

Pokud bude polévka příliš hustá, přilijte vodu. Pokud bude naopak řídká, přidejte vločky a nechte je důkladně provařit.
Polévku můžete obměnit přidáním majoránky, česneku, libečku, sladké mleté papriky, chilli, zeleninového vývaru, brambor, kořenové zeleniny.
Vytisknout

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření

Lída Skořepová

autorka textů o rostlinné výživě
kuchařka
– výživová poradkyně
lektorka kurzů vaření