Chleba 123
Rychlý pšenično-žitný kváskový bochník z formy.
Vybavení
- Forma na pečení chleba
- Hnětač Můžete nahradit miskou a vařečkou
- Nálevka na vodu
- Stěrka na těsto
- Vařečka
Suroviny
- 400 ml vody
- 300 g celozrnné mouky špaldové mleté v mlýnku na obilí
- 300 g hladké mouky špaldové
- 200 g žitného kvásku 1:1 čerstvě rozkvašeného (1 díl mouky a 1 díl vody)
- 20 g kmínu
- 7 g soli
- olej na vymazání formy
- pohanková mouka na vymazání formy někdy používám ovesné vločky místo mouky
Příprava
- Do hnětací nádoby dejte mouku, zamíchejte do ní sůl a kmín.
- Přidejte kvásek a pomalu přilévejte vodu. Občas promíchejte. Těsto je řidší (ale neteče, hezky se táhne) proto se chleba peče ve formě.
- Vložte nádobu do hnětače a nechte robot hníst těsto cca 5 – 7 minut. Stěrkou setřete ze stěn nádoby těsto, přikryjte a dejte kynout na teplé místo na cca 2,5 hodiny.
- Po vykynutí chléb krátce promíchejte vařečkou a přendejte pomocí stěrky do olejem vymazané a moukou vysypané formy. Nechte znovu kynout cca hodinu, než těsto vystoupá k okraji pečicí formy.
- Vyhřejte troubu na 220 stupňů, na dno trouby dejte misku s vodou (aby v troubě vzniklo vlhké prostředí a chleba nebyl tak vysušený) a pečte 20 minut na 220 stupňů a pak dopékejte 40 minut na 180 – 200 stupňů Celsia.
- Po upečení vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
Může se hodit
✔️ Podle velikosti pečící formy si upravte velikost 1 dílu. Zde používám 200 g kvásku jako jeden díl. Pro menší formu to může být 150 g kvásku – 300 ml vody – 600 g mouky celkem (300 g celozrnné a 300 g hladké bílé).
✔️ TIP: Můžete přidat různá semínka – cca 60 g na toto množství chleba. Pokud byste přidali více, musíte přidat vodu.