Podle běžného kalendáře sice ještě máme zimu, ale biologické jaro začíná v těchto dnech. Letošní obzvlášť mírná zima odešla rychle a tak je jaro ve vzduchu doslova cítit. Dny se znatelně prodlužují a ptáci vesele zpívají. Příjemné vlahé počasí nás láká ven na sluníčko, které nás pro zimě krásně prohřeje a navíc je přirozeným zdrojem vitaminu D.
S příchodem biologického jara je vhodné změnit a odlehčit jídelníček, vyřadit tučné i smažené pokrmy. Co je dobré s novým ročním obdobím v kuchyni změnit?
Vaříme více v páře a ve vodě. Stačí obyčejný napařovač a trocha vody v hrnci. Máte-li parní hrnec, jeto dobrý pomocník. V jednom hrnci uvaříte přílohu i zeleninu.
Užíváme si čerstvých salátů, třeba listových doplněných o klíčky čočky nebo munga, řeřichu i vojtěšku.
Doma za oknem či ve škole si pěstujeme petrželku a pažitku. Zeleň hledáme i venku, skvělé jsou třeba mladé lístky pampelišky či kopřivy, kvítka sedmikrásek, ptačinec žabinec nebo medvědí česnek.
Pijeme více čisté vody pokojové teploty nebo i teplejší. Lze ji ochutit čerstvou citronovou šťávou, dětem můžeme přidat i med.