Pórkovka s tempehem
Lehká jarní polévka, kterou budete milovat.
Suroviny
- 80 g tempehu
- 50 g jáhel
- 30 g oleje
- 8 g česneku
- 6 g soli (1 větší ČL)
- 5 kuliček pepře
- 5 g lahůdkového droždí (1 PL)
- 2 l vody
- 2 stonky kapusty kadeřávku
- 1 ks pórku
- 1 kousek mořské řasy použila jsem dulse, ale dejte tu, co máte zrovna po ruce
- 0,5 ČL kurkumy hladká
- 0,5 ČL muškátového oříšku mletého
Příprava
- V hrnci rozehřejte olej a postupně přidávejte na plátky nakrájený pórek (použijte všechny jeho části).
- Zalijte vodou. Postupně do polévky přidejte propláchnuté jáhly, tempeh na hranolky, na plátky nakrájený česnek, sůl, pepř, lahůdkové droždí, muškátový oříšek a kurkumu. Nakonec přidejte mořskou řasu.
- Vařte do změknutí jáhel – do 20 minut.
- Před podáváním na talíř opláchněte kadeřávek, nakrájejte ho na malé kousky (stonek ne) a vhoďte do hrnce s polévkou.
Může se hodit
Aby děti snědly mořskou řasu, vyndala jsem jí po uvaření do vysoké mixovací nádoby spolu s trochou polévky (bez tempehu), rozmixovala a vrátila do hrnce.